Чим образ життя диких лісових котів відрізняється від життя домашніх кішок

0 135

Особливості та місце існування лісового кота

Всі домашні кішки походять від диких предків, що мешкають в лісах багато тисяч років тому. А сталося це в той період розвитку цивілізації, коли людство почало активно займатися землеробством.

Прагнучи зберегти запаси на зиму, люди стали будувати зерносховища, де у великій кількості розлучалися миші, щури та інші дрібні гризуни, активно розмножуються в місцях, де для них було досить якісного корму.

Там же приживалися і дикі кішки, в свою чергу поїдаючи дрібних гризунів. І саме в ці часи їх стали підгодовувати, а пізніше одомашнювати, люди, так як ці маленькі хижаки виявилися прекрасним засобом для боротьби з шкідливими гризунами.

Прабатько домашніх кішок – лісовий кіт досі мешкає в глухих змішаних лісах Європи, Африки та північній Азії. Ця тварина віддає перевагу рівнини, але зустрічається і в гірській місцевості, висота якої над рівнем моря не перевищує 2-3 км.

Довжина тіла звірка буває від півметра і більше, зріст близько 35 см, а важать вони від 3 до 8 кг. Як видно на фото , лісовий кіт зовні дуже схожий на звичайну смугасту сіру домашню кішку, має коричневе забарвлення шерсті, на тлі якого виділяються, характерні для цих звірків, чорні смуги.

Вуха округло-трикутні, середніх розмірів; хвіст короткий, пухнастий і товстий. Голос цих диких істот схожий на тихе хрипке нявкання, також вони здатні муркотіти і фиркати, видавати шипіння і гарчання.

Всього описано близько 23 підвидів лісових котів, які мешкають в різних регіонах. З них африканські особини зазвичай бувають кілька дрібніше інших, маючи, до того ж, забарвлення шерсті більш світлих тонів.

Ареал проживання європейського лісового кота включає в себе глухі ліси Центральної і Західної Європи, тягнучись на південь аж до Іспанії. Багато в чому схожий з європейським кавказький лісовий кіт . Але цей підвид відрізняється від своїх родичів більшими розмірами. А вага окремих особин може досягати до 11 кг.

Одним з різновидів бенгальської кішки вважається амурський лісовий кіт . Пишна густа шерсть тварини має сірувато-бурий або жовтуватий окрас, зазначений темно-рудими плямами.

За таку забарвлення звірята часто іменуються леопардовими котами. Поширені вони в околицях ріки Амур на Далекому Сході аж до узбережжя Японського моря. Цих тваринок, які за розміром набагато більші за домашню кішку, часто називають і далекосхідними лісовими котами .

На фото кавказький лісовий кіт

Красиве хутро тварин послужив причиною активного полювання з метою видобутку їх шкурок. Звірків вбивали в величезних кількостях, що відбилося на чисельності їх популяції.

Це стало приводом для занесення їх в Червону книгу . Лісові коти на сьогоднішній день, хоча і охороняються міжнародним законодавством, однак, небезпека їх вимирання не зникла, а полювання на них триває.

Характер і спосіб життя лісового кота

Дикий лісовий кіт – істота, що вважають за краще самотність. І кожен з цих звірків в умовах дикої природи намагається зайняти і захистити свою територію, часто виявляючи при цьому войовничість.

На фото дикий лісовий кіт

Зазвичай ділянки, які вони обживають, складають близько 1-2 гектарів, а межі їх коти позначають пахучим секретом. Тваринки полохливі і обережні, тому, як правило, вважають за краще не зв’язуватися з людьми і обходять стороною їх поселення.

Дикі коти ведуть активне нічне життя, і виходять на полювання лише коли настають сутінки перед заходом сонця або рано вранці на світанку. Своїх жертв вони атакують одним стрибком, який в довжину може становити до 3 метрів.

Але в разі невдачі, не відбулася видобуток зазвичай не переслідують. Полювати диким котам допомагає прекрасний слух, а зір і нюх у них розвинені значно гірше.

Сльота тварини не люблять, а в похмурі дні вважають за краще відсиджуватися в своєму лігві, для якого зазвичай вибирають в лісовій глушині дупла дерев, розташовані на невеликій висоті, або знаходять занедбані нори лисиць і борсуків, а також гнізда чапель, часто використовуючи їх просто для того, щоб сховатися від раптово з’явилася небезпеки.

На фото амурський лісовий кіт

Селячись в горах, вони часто знаходять собі оселі в ущелинах скель. Їх тимчасовими притулком можуть стати притулку в густих сплетеннях гілок або поглиблення під обривами. Дикі коти прекрасно бігають, здатні стрімко сховатися від будь-якого переслідувача, а також сховатися від ворогів, спритно забравшись на вершину дерева.

Незважаючи на свою обережність, ці звірята нерідко селилися по сусідству з людьми, що приносило обопільну користь, як тваринам, так і людині. А яскравим прикладом тому може послужити норвезький лісовий кіт – одна з найулюбленіших і відомих порід в Північній Європі.

Ці витривалі і сильні звірі не тільки є майстерними і спритними мисливцями, а й з давніх-давен служили людині як ніжних домашніх вихованців, майстерних винищувачів щурів і мишей – рознощиків інфекцій і пожирачів продовольства.

На фото норвезький лісовий кіт

Вважається, що порода норвезьких котів була завезена до Скандинавії в IX столітті на кораблях вікінгів – майстерних мореплавців, свято вірили в те, що тварини ці ніхто інші, як нащадки кішок, які возили колісницю богині Фрей по небесному склепіння, які перейняли від своєї господині, властиві їй , ніжне серце, а також сувору і войовничу, але справедливу сутність.

Норвезькі дикі коти розселившись по Європі, поступово ставали більш домашніми, вели життя поблизу людських поселень, але при цьому дотримувалися власну незалежність і не сподівалися на людські подачки.

Купити лісового кота в наш час можна в спеціалізованих розплідниках, займаються цим також і заводчики-любителі. Золотиста м’яка шерсть цих істот, їх смарагдові очі і вміння чудово ладнати з дітьми викликають у багатьох любителів тварин бажання поселити вдома такого вихованця.

Ціна лісового кота може бути будь-якою, і в середньому становить від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тут все залежить від чистокровності, забарвлення шерсті і інших характеристик.

А купують таких вихованців слід знати про те, що кошенят найкраще брати в тримісячному віці, ретельно перевіряючи документи, переглядаючи фотографії батьків і відомості про щеплення.

Харчування лісового кота

Лісовий кіт – типовий дрібний хижак. Але незважаючи на його невеликі розміри, по праву може вважатися успішним і досить небезпечним мисливцем. А здобиччю його можуть стати невеликі ссавці, яких він підстерігає біля входу в їх нори.

Це можуть бути дрібні гризуни: миші, хом’яки і полівки, а також кролики, зайці і ондатри. Дикі коти атакують і представників роду куниць: тхорів, ласок, горностаїв, хоча ті часто дають агресорам сміливий відсіч і навіть самі представляють для них серйозну загрозу.

Дикі коти успішно полюють на водяних щурів і птахів, особливо на водоплавних, забираючись на звисають над водою дерева, щоб зістрибнути їм на спини, виловлюють із води раків і рибу.

Переслідують також пернатих із загону курячих і тих з них, які влаштовують на землі гнізда, без жалю плюндруючи їх, ласуючи яйцями і безпорадними пташенятами. Переслідуючи білок, дикі коти забираються на найвищі дерева.

Іноді, правда рідко, жертвами котів можуть стати дитинчата більших тварин і поранені звірі, такі, як козулі, сарни та олені. Лісові коти воліють ловити здобич на самоті.

І особливо у важкі часи, коли гостро відчувається нестача харчування, ні за що не захочуть ділитися здобиччю з власними родичами. Відомі випадки нападу диких котів на домашню птицю і кіз. Проникаючи на ферми, лісові коти тягають молодняк. При цьому хижі злодії вступати в бій за видобуток навіть з собаками.

Розмноження і тривалість життя лісового кота

Індивідуалісти лісові коти шукають суспільства своїх родичів тільки 1-2 рази в рік в періоди спарювання, при настанні якого вони мітять територію і видають гучні тужливі закличні звуки.

Самки зазвичай стають здатними до продовження роду вже у віці 9-10 місяців. Особи чоловічої статі дозрівають набагато пізніше, і готові мати потомство тільки на третьому році життя.

Коти в період гону в пошуках партнерок залишають обжиті ділянки, йдуть далеко від них і, збираючись у групи, переслідують самку. Часто між ними трапляються бійки за володіння обраницею.

Для вирощування дитинчат, яких зазвичай народжується від 3 до 6, кішки знаходять і облаштовують зручні нори, вистілая їх сухою травою і пір’ям птахів. Вигодовуванням і вихованням кошенят займається тільки мати.

Дитинчата харчуються молоком до півтора місяців, після закінчення яких поступово починають переходити на інші корми, пробуючи полювати на дрібну здобич.

А до двох-трьох місяців вступають у самостійне життя. До лісових котам часто пристають здичавілі домашні кішки. Ці представники сімейства котячі без праці можуть спаровуватися і мати потомство.

Живуть лісові коти в середньому близько 10 років, часто вмираючи в порівняно молодому віці. Але деякі особини доживають і до глибокої старості, яка у цих тварин настає у віці 12-15 років.

Європейський лісовий кіт

Європейський лісовий кіт більше в розмірах, ніж живе в степах або одомашнений, у нього більш високий хутро. Зовнішнім виглядом він схожий з домашнім котиком, але відрізняється від нього більш великим розміром, забарвленням. Місцями проживання є: Європа, північна Азія, Африка.

10 Фото Європейського лісового кота

Натисніть на маленьке зображення, щоб його збільшити.

де живе

Поява диких кішок пов’язують з епохою плейстоцену. З відступом льоду, їм довелося пристосовуватися до перебування в умовах густого лісу. Для більшості європейських країн вони стали дуже рідкісними тваринами. У Шотландії популяція європейського лісового кота знаходиться під загрозою через схрещування з дикими домашніми котами.

Популяції на сході (Україна, Молдова, Карпати, Кавказ) майже не схрещуються з домашніми котами. Незрозуміло, як схрещування може вплинути на заміщення популяції диких кішок. Є ймовірність того, що справжні європейські лісові коти зникнуть зовсім. Висловлюється думка, що схрещування не відбивається згубно, чистота генів диких кішок не настільки важлива, як їх існування в екосистемі.

На Піренейському півострові мешкають два підвиди цих тварин у великих кількостях. Першим підвидом є – звичайний європейський кіт. До другого підвиду відноситься – гігантська иберийская кішка, раніше її асоціювали з іншим підвидом. Європейські дикі коти переважно мешкають в лісах. Найбільше їх в широколистяних або змішаних лісах, далеко від поселень людей.

Зустріти лісового кота можна і на середземноморському узбережжі в прибережних лісах, поблизу с заболоченими ділянками і поруч з морським узбережжям. Від районів, де переважно земляна грунт, відмовляються, як від високих гір. Чи не зустрінеш їх там, де снігом покрито більше половини території або глибина сніжного покриву перевищує 20 см. Європейський лісовий кіт не пристосований до проживання в місцях, де випадає багато снігу. Він не має навичок для добування видобутку з-під снігового покриву.

Поширений вид на Карпатах (чисельність сягає 1000), в Закарпатті і на заході Волині, в інших районах України винищений. У Молдові лісовий кіт живе в пониззях Дністра і Прута; рідко зустрічається в Кодрах. На заході України живе в широколистяних грабово-дубових, букових, змішаних лісах на Волино-Подільському плато, в Карпатах. Чи не зустрінеш його в ялинової тайзі, в субальпійському поясі гір.

Головне місце проживання – букові ліси на південному заході Карпатських схилів, старі «охоронні» лісу, які проростають у верхньої межі деревної рослинності. На багатьох деревах є дупла, гнізда в яких облаштовують як птиці, так і білки, куниці, коти. Ці ліси наповнені гризунами і птахами, на яких полюють лісові хижаки.

В одній стороні Молдавії дикий кіт населяє букові ліси, в іншій – плавні (густі очеретяні і талеві зарості, серед яких ростуть окремі дуплисті верби і осокори). В області плавнів багато дрібних проток, озер. Плавні низовий Прута заплавних лісів не мають, але європейський лісовий кіт живе там, у великій кількості. Для проживання тут він вибирає дупла старих верб уздовж дамб, на гривах, очеретяні зарості по берегах водойми, плавучі острови.

Дослідження, що проводяться в Америці, показали, що поява сучасних домашніх кішок пов’язано з одомашнення диких лісових котів приблизно 10 000 років тому в районі Близького Сходу. Передбачається, що це сталося під час неолітичної землеробської революції, так як вирощування зернових культур і їх зберігання провокувало до поселень людей гризунів, а слідом за ними приходили дикі коти. До найближчих родичів лісового кота відносять бархани кота.

Генетики вважають, що поділ ліній лісового кота, китайської (Гобійського) кішки відбулося 230 тис. Років тому. Раніше популяції дикої кішки були досить поширені в Європейських країнах, Значні спади в чисельності, глобальні зникнення відбулися в період з 1700 -1900-х років, це стало причиною фрагментарного поширення. Вимирання лісового кота сталося: в Нідерландах, Австрії, хоча на північній частині ще зустрічаються дикі особини. Сицилія є єдиним островом середземномор’я, який населений європейськими лісовими котами.

Як виглядає лісовий кіт

Зовнішність європейського лісового кота схожа з одомашненої кішкою – тіло витягнутої форми, кінцівки короткі, хвіст товстий, довгий (від 18 до 40 см) на кінці ніби обрубаний. Шерсть на хвості довга, густа, пухнаста. За рахунок пишного і довгого хутра (особливо взимку) європейський лісовий кіт на вигляд набагато більша, сильна і потужна, ніж домашня.

Лісовий кіт: спосіб життя європейської дикої кішки

Дика кішка практично нічим не відрізняється від звичайних безпородних кішок, отже, відрізнити її не так просто. Незважаючи на не крупніше розміри, лісова кішка досить грізний хижак.

Спритне тварина може атакувати дикий і домашній невеликий рогата худоба , а також молодих козуль. На річках, коли вода йде на спад, хижак виловлює річкових мешканців: раків і рибу.

Якщо лісовий кіт доведе своє житло не далеко від людей, у яких є ферма, то зникнення домашньої птиці – гарантовано, причому у великій кількості. Спочатку ареал проживання кішки припадав на Центральну і Західну Європу. Від Балтійського моря до Англії в північній частині. У південній частині був поширений в наступних країнах: Кавказ, Балканський півострів, Мала Азія, Іспанія та Італія.

Західна частина СРСР була північно-східним кордоном поширення лісового кота. На сьогоднішній день популяція знизилася, цей вид котячих населяє Кавказ, український південний захід, Східну і Західну Європу.

зовнішність хижака

За зовнішності лісові коти схожі зі звичайними сірими кішками. Правда, він більш крупніше своїх домашніх представників. параметри :

  • по довжині самки досягають 70 см, а самці 90 см;
  • вага самок коливається в районі 6-ти кг, а самець не менше 7-ми кг.

Дикі коти мають таку зовнішність :

  • тіло щільне і пишне;
  • вуха не мають пензликів на краях, за формою трикутні і трохи круглі, вони розташовані досить широко, а на краях присутні невеликі волоски;
  • ноги невисокі, а тулуб подовжене;
  • кігті на лапах втяжні;
  • на очах є мигательная перетинка, вона потрібна в якості захисту від пошкодження;
  • ікла мають гострий вид з такою будовою, щоб жертву можна було схопити і утримувати;
  • корінні зуби необхідні для жування;
  • довгі вуса;
  • мова має невеликі криві сосочки, якими здійснюється залицяння за шерстю.

Спосіб життя

Європейська лісова кішка мешкає на теренах Кавказу, південно-західній території України, Східної та Західної Європи. Відмінним місцем для проживання дикої кішки вважаються віддалені від цивілізації змішані ліси. Якщо хижак вибирає гірську місцевість, то він грунтується на висоті 3 кілометри над морем.

Він не любить здійснювати вилазки в дощову погоду і бруд, відповідно, лісовий кіт вичікує в притулок, поки погода не налагодиться – це може тривати добу і більше. Переважно активний в нічний час доби. Полювання європейських кішок починається на світанку або під час заходу. Не всякий наземний переслідувач здатен зловити цього наземного спритника, тому що він може сховатися між скелями, на деревах і навіть на воді. До речі, лісовий кіт має здатності плавати, правда, неохоче залазить в воду навіть тоді, коли йому загрожує небезпека від більш великих хижаків.

Нюх у європейського кота не сильно розвинене, тому він покладається в полюванні на зір і слух. Приручити дикого кота дуже складно, мимовільні умови переживає з великими труднощами. Нявкання у звіра хрипко-низьке. В іншому емоційні голосові повадки ідентичні звичайним домашнім кішкам: шипіння, пирхання, муркотіння.

Навколишнє середовище європейського лісового кота

За своєю природою лісові коти – одинаки. Збираються тільки тоді, коли починається сезон парування. Живуть на плавнях площею до 2-х гектарів, а в гірській місцевості займають площу на 60 гектарів.

Ці тварини мітять свої межі території секретом залоз, тим самим, дає зрозуміти, що він господар цієї землі. Під час гону самці можуть залишати своє житло на велику відстань в пошуках самки.

Зазвичай лісовий кіт вибирає в якості житла дупло старого дерева на не великий висоті. Але в скелястій гірській місцевості селиться в борсукових або лисячих норах, а також в ущелинах між скелями. Якщо лісової кішці загрожує небезпека і, незважаючи на те, що кругом є дерева, він віддасть перевагу нору борсука як укриття. Для тимчасових укриттів підходять густо сплетені гілки, виїмки під кручею і дрібні ями.

Європейський дикий кіт для відпочинку в плавнях знаходить такі місця: залишені цаплями гнізда і розгалужені дерева. Для розмноження дупло вистилається пташиним пір’ям, сухими листям і травою.

Раціон харчування дикої кішки

На першому плані в їжу вживаються полівки і миші, а другорядний раціон складають водоплавні птахи і кури. В умовах гір він вважає за краще полювати на куріпок, фазанів, кекликов, сонь і білок. У плавневих територіях в якості видобутку вибирає ондатр, щурів, пастушкових птахів і різноманітних качок. Коли починається час пташиного розмноження, кішки нападають на велику кількість гнізд, плюндруючи їх, виловлює пташенят і з’їдає яйця.

Лісові коти прекрасно полюють на зайців . У воді ловить рибу і раків.

Європейський лісовий кіт не блищить великими розмірами, але надає серйозну загрозу багатьом тваринам. Хом’яки і щури-Пасюк часто стають обідом хижака, не дивлячись на те, що не всяка собака може напасти на цих злісних звірів. На фермах з розведення нутрій, кіт періодично може навідуватися і красти молодняк. Ці хижаки легко можуть атакувати горностаєвих і куницевих звірків – тхір, ласка, горностай. Іноді куниці у відчайдушній обороні перемагають недосвідчену молоду кішку.

Полювання дикого кота

Полюють коти до заходу сонця, приблизно, на 2 години до зникнення сонячного кола. Посеред ночі може дати собі невеликий відпочинок, а на світанку знову піти в пошуках здобичі. Він затаивается в засідці, вичікує і робить не більше двох або трьох стрибків з відстанню в три метри.

У разі промаху дикого кота, він не переслідує свою жертву.

Успішно полює на гризунів , чекаючи їх, поки ті не вийдуть зі своєї нори. При полюванні на плавнях дика кішка використовує дерево з низькою нависла гілкою над водою, коли пропливає качка, хижак робить потужний стрибок на спину або захоплює видобуток лапою.

Вони, як куниці, можуть стрибати в повітрі на великій висоті з одного дерева на інше, тому білків від них дуже важко сховатися. Якщо видобуток дрібна, хижак проводить захоплення лапами і вбиває укусом в потиличну частину голови. На великих тварин нападає, застосовуючи іншу тактику – застрибує на спину і всіма силами прокушує шию. Кігті лісового кота гострі, отже, скинути його важко.

Дика кішка – тварина ненаситне . Нормою для нього вважається – 10 мишей чи пацюків за добу , а якщо він перебуває в неволі, то може споживати в середньому 900 грам м’яса. Лісові коти харчуються так само, як і домашні кішки, згорбившись сидячи на задніх лапах, але передні лапи не ставлять на землю. Кіт не пристосований до відривання їжі, він за допомогою бічних зубів огризатися м’ясо.

період розмноження

Розмноження лісового кота доводиться не більше двох разів за весь рік. Гон починається в місяці січня та березня. У такий період звірі мітять свої території і видають гучний тужливий крик. Самці починають сходитися в групи, щоб мати самкою, вони починають люто битися між собою.

Зазвичай самка, в середньому народжує 4 кошеня , вони покриті дрібним пухом і абсолютно безпорадні. Котячий молодняк відрізняється по забарвленню від дорослих особин: на спині є широкі смуги і плями бурого кольору, ноги і хвіст усіяний горизонтальними смужками.

Виховання дитинчат дикої лісової кішки

Самці не беруть участі у вихованні потомства, це завдання покладається на самку. Материнський інстинкт самки дуже розвинений, вона не залишає кошенят на довгий час, до кінця захищає від атак різних хижаків, таких як горностай і тхір. Якщо потомству загрожує небезпека, кішка шукає нове спокійне укриття.

Молоком вона їх годує протягом 4-х місяців, але вже 45-му дні, молодняк може харчуватися м’ясом. В цей період часу кошенята виходять їх безпечного житла, щоб гратися, побігати і лазити по деревах – це властиво кожному підростаючому молодняку. Якщо вони бачать небезпеку, то тихо затаюються і не рухаються. На 60-у дні від народження кошенята здійснюють мисливські вилазки разом з матір’ю, а ще через 90 днів починають відділятися і самостійно полювати.

Противники лісових котів

У кішок, також, є вороги і їх не мало. Вони час від часу полюють на цих тварин. Найнебезпечніші – це шакал, вовк і лисиця. Але цим великим хижакам практично не під силу зловити домашню кішку, не кажучи вже про диких спритник. Пріследуемий наземними хижаками, він миттєво піднімається на високі дерева і стає для них недосяжний.

Найстрашнішою загрозою цієї популяції є зникнення лісів. У більшості європейських країн через скорочення лісу лісового кота вже не зустріти. У Червоній книзі Білорусі дикий кіт вважається зниклим видом. У Литві він ще збережений, але по розширенню популяції є великі проблеми. В середині 80-их років, в Молдові значилося не більше 70-ти особин .

Не так давно лісовий кіт поширювався по всій території України, але на сьогоднішній день знаходиться в Закарпатті та Карпатах на висоті 1300 м – його число не перевищує 400 особин . Ймовірно, він зберігся в гирлі Дунаю.

Вам также могут понравиться

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.